Vindictivelaan 3b

8400 Oostende

059 51 34 34

faro.oostende@gmail.com

Kanonhotel werd Brasserie Faro

Brasserie FARO is niet alleen het epicentrum voor een leuke samenkomst bij een smaakvol bord, maar schreef al bij de eeuwwisseling in 1900 geschiedenis. Architect Charles Van Rysselberghe bouwde op de huidige locatie het Grand Hotel des Thermes, een in beton opgetrokken gebouw met geveldecoraties in eclectische stijl. Beton was toen revolutionair. Oudere Oostendenaars zullen het Grand Hotel des Thermes zeker nog herinneren als het Kanonhotel.

Het Grand Hotel des Thermes telde 130 luxueuze kamer met centrale verwarming (een unicum voor die tijd). Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen de Duitsers het hotel in beslag en richtten het in als militair hospitaal. Het hotel zou na de Wereldbrand nooit meer zijn functie uitoefenen en bleef gesloten. Door een nijpend tekort aan woningen bleven veel gezinnen na de oorlog dakloos en namen naderhand hun intrek in het leegstaande hotel. Helaas alle verwarmingsinstallaties waren verdwenen. Kolenkachels werden geïnstalleerd, maar er waren geen schouwen. Dan maar de kachelpijpen door de vensters uitgewerkt. Meteen genoeg voor de immer attente Oostendenaars om het hotel om te dopen in het KANONHOTEL. Het gebouw werd nog bewoond tot het eind van de jaren twintig. Het bleef leeg tot in de jaren vijftig toen het gebouw werd gesloopt en heropgetrokken in het flatgebouw Palmer House, waarna de benedenverdieping uitgebouwd werd in een BP-benzinestation, zaak die in 1997 de deuren sloot. De familie Roger Vanhoutte bouwde er – tot groot genoegen van de Oostendenaars – intussen Brasserie FARO uit, zoals we die vandaag kennen.

ONTMOETINGSPLAATS

Intussen is Brasserie FARO een begrip geworden in Oostende. Niemand – tenzij de oudere Oostendenaars – die zich Grand Hotel des Thermes nog herinnert. Brasserie FARO is een vaste ontmoetingsplaats voor iedereen, van jong tot minder jong. Over de middag komen de zakenlui en bedienden zich te goed doen aan de lunchmenu’s, in de namiddag wordt op het terras genoten van een kop koffie en een leuke babbel terwijl ’s avonds gedineerd wordt bij kaarslicht. De Chefs zorgen in de keuken voor smaakvolle schotels. Net zoals het, meer dan honderd jaar geleden, ooit was in het Grand Hotel des Thermes.

Historiek. Op de plaats van de brasserie Faro bevond zich vroeger een BP-garage, inclusief tankstation. Voordien stond er tot in de jaren vijftig het Grand Hotel des Thermes, bijgenaamd het Kanonhotel, ontworpen door Charles van Rysselberghe.